Empanada
Hozzávalók: a tésztához: 1 kg liszt (0000) 10 dkg marhazsír (ha sütőben sütjük, kétszer ennyi kell bele) 1 dkg só víz (szükség szerint) a töltelékhez: 1 kg darált marhahús 50 dkg vöröshagyma 3 kemény tojás 5-6 dkg mazsola újhagyma (szükség szerint) 3 kanálnyi zsír 4 dkg olaj 3 kanálnyi só 2 kanálnyi köménymag 2 kávéskanálnyi őrölt pirospaprika (édes) sűrű húsleves (szükség szerint) |
|
Először a tölteléket állítjuk össze. A vöröshagymát és az újhagymát apróra vágjuk. A marha vagy disznózsírt egy nagy leveses fazékban tűzre tesszük, s miután elolvadt, hozzáadjuk a vöröshagymát és megsózzuk. Majd beleadjuk a darált húst és jól megfőzzük. Az őrölt piros paprikát - a köménymagot is hozzáadva - feloldjuk egy kis húslevesben, s az olajjal együtt azt is a töltelékbe keverjük. (Annyi húslevest használunk, hogy ne túl szaftos, de azért ízes masszát kapjunk.) Hozzáadjuk még a mazsolát, a felvágott kemény tojást, s végül az újhagymát. Néhány percig még főzzük, majd letakarva egy plasztik edényben hűvösre tesszük. Ezt követően elkészítjük a tésztát. A frissen szitált lisztet - hozzákeverve a sót - beletesszük egy tálba. A közepébe mélyedést csinálunk, abba öntjük a hideg vizet, majd hozzáadva az olvasztott, langyos zsírt, jól összegyúrjuk és homogén simára dolgozzuk. A tésztát deszkán kinyújtjuk, az egyik felét ráhajtjuk a másikra, majd újra nyújtjuk, s megint hajtunk... A tizedik nyújtás-hajtás után 2 mm vékonyra kinyújtjuk. 12 cm-es átmérőjű kerek formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Mindegyik lapocska közepébe 1 kanálnyi tölteléket teszünk, majd félbehajtjuk, majd a szélét körülnyomkodva összefogjuk („repulgue”-t csinálunk). Végül a töltött tésztákat sütőlemezre rakjuk, és forró sütőben (vagy tűzhelyen bő olajban vagy zsírban) szép pirosra sütjük. Jó melegen tálaljuk! Amit egy kiváló empanadához tudni kell: - A tölteléket egy nappal korábban készítjük el, hogy jó hideg legyen a töltéskor! - 1 kg tésztából 50 empanadát kapunk. - A hagyományos empanadát hússal töltve, könyv alakra hajtjuk. A szélét körülnyomkodjuk, ezt nevezzük „repulgue”-nek. - A tészta gyúrhatóbb lesz, ha omlós télen és keményebb nyáron.
Matambre relleno (töltött hús)
Hozzávalók: 1,25 kg marhahús só bors 4 tojás 30 dkg tejben beáztatott zsemlemorzsa 4 kanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldje 3 gerezd zúzott fokhagyma 2 kanálnyi őrölt piros paprika 10 dkg reszelt sajt (parmezán) 1 hosszában csíkokra vágott sárgarépa 3 sült paprika 5 keménytojás |
|
A marhahússzeletet jól megtisztítjuk a zsiradéktól, és sóval, borssal fűszerezzük. Elkészítjük a tölteléket: a habosra kikevert tojáshoz hozzáadjuk a beáztatott zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldjét, a fokhagymát, az őrölt piros paprikát, a reszelt sajtot, s ezt is sózzuk, borsozzuk. A jól összekevert masszát rákenjük a kiterített hússzeletre, s arra ráfektetjük - egymástól egyenletes távolságban, négy adagban - a sárgarépacsíkokat. A hús egyik (keskeny) végére elhelyezzük a sült paprikákat, azokra pedig a megtisztított keménytojásokat, s innen indulva óvatosan felgöngyöljük a húst. A tekercset gyapot cérnával jól összekötjük (-varrjuk), végül hőálló fóliába burkoljuk, és három óra hosszan, forró vízben főzzük. A kifőtt húst egy préselőbe (vagy egy súly alá helyezzük), s a felszeletelése előtt, 24 órára hidegre tesszük. (Tálalhatunk mellé salátát és valamilyen szaftot is.)
Quimbos tojások
Hozzávalók: a tojásokhoz: 5 tojássárgája 3 dkg porcukor 3 dkg kukoricakeményítő a sziruphoz: 30 dkg cukor 3,5 dl víz 0,5 dl rum a chantilly krémhez: 20 dkg tejföl 5 dkg porcukor 1 dkg vanília esszencia |
|
Habverő tálba tesszük az 5 tojássárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, s (géppel) habosra kikeverjük. Ezután beletesszük a kukoricakeményítőt is, és addig keverjük, amíg teljesen sima lesz. Végül a kis papír pudingformákat háromnegyedükig megtöltjük ezzel a masszával, majd sütőben szép pirosra sütjük. A tojások után elkészítjük a szirupot: a cukrot megpirítjuk, majd a vízzel felfőzve felolvasztjuk, s miután kihűlt, belekeverjük a rumot. Végül a chantilly krémet készítjük elő: a tejfölt a porcukorral és a vaníliával kemény habbá verjük. A megsült quimbos tojásokat (a papír pudingformákkal együtt) belemártjuk a szirupba, majd kétfelé vágjuk és megtöltjük a chantilly krémmel. A felületét „nappage”-val (sűrű, fényesítő sziruppal) festjük. Jó hidegen tálaljuk!
| | |
|